Slovnaft ukončil inštaláciu technológie v novej prevádzke

08.09.2015 Bratislava

Bratislava 8. septembra (TASR) – Spoločnosť Slovnaft, a. s., člen skupiny MOL, ukončila inštaláciu technológie v novej prevádzke na výrobu nízkohustotného polyetylénu LDPE 4. Do vybudovania výrobnej jednotky a pridružených súčastí, ktoré zahŕňajú aj rekonštrukciu Etylénovej jednotky, výstavbu logistickej infraštruktúry a ďalšie technológie, investovala firma viac ako 300 miliónov eur.

"Je to najväčšia investícia v skupine MOL za posledných päť rokov. Bude slúžiť na výrobu polyetylénu, ktorý bude mať vyššiu kvalitu ako ten, ktorý sme doteraz vyrábali," konštatoval dnes na slávnostnom uvedení investície LDPE 4 do života predseda predstavenstva a generálny riaditeľ a. s. Slovnaft Oszkár Világi.
00:00 | 01:42

Prevádzka umožňuje vyrábať nové typy polyetylénu s vyššou kvalitou, s minimálnymi emisiami, vyššou bezpečnosťou pri jej prevádzkovaní a nižšou energetickou spotrebou. LDPE 4 nahradí všetky predchádzajúce prevádzky výroby polyetylénu v Slovnafte. Ročná výrobná kapacita nízkohustotného polyetylénu stúpne o 40.000 ton na 220.000 ton, pričom štyri pätiny budú smerovať najmä na zahraničné trhy. Slovnaft vyváža polyetylén nielen do susedných krajín (ČR, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko), ale aj na trhy západnej Európy (Nemecko, Francúzsko, Taliansko).

Po ukončení výstavby výrobnej jednotky budú do konca novembra prebiehať skúšky technológie, nábehové a garančné testy. Komerčná výroba sa spustí začiatkom roka 2016. Závod na výrobu polyetylénu v Slovnafte postavila skupina Maire Tecnimont prostredníctvom konzorcia sesterských firiem Tecnimont z Talianska a Tecnimont Planung und Industrieanlagenbau z Nemecka.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou, je členom medzinárodnej skupiny MOL. Najsilnejšou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a predajom pohonných látok.

Skupina MOL je medzinárodná plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta. Zamestnáva takmer 30.000 pracovníkov. Prevádzkuje vlastnú sieť 1700 čerpacích staníc v 11 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.
 

Vyberte región